Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Ομάδες Υποστήριξης Γονέων Παιδιών με Αυτισμό

Οι ομάδες υποστήριξης γονέων είναι ομάδες ανθρώπων που συγκεντρώνονται για να μοιραστούν εμπειρίες, συναισθήματα και κοινές πληροφορίες. Οι ομάδες αυτές καθοδηγούνται συνήθως από ψυχολόγο ή άλλον επαγγελματία ψυχικής υγείας και έχουν ως σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση των ατόμων. Όσον αφορά το κομμάτι του αυτισμού οι ομάδες υποστήριξης γονέων παιδιών με Δ.Α.Φ. είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ψυχική ενδυνάμωση, την ανταλλαγή συμβουλών και την δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου που κατανοεί τις καθημερινές προκλήσεις

Οφέλη των ομάδων υποστήριξης των ατόμων με Δ.Α.Φ:

  • Κατανόηση και ενσυναίσθηση από άλλους γονείς που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις .
  • Πληροφόρηση αναφορικά με εξελίξεις στο πεδίο του αυτισμού, τρόπους παρέμβασης και δικαιώματα.
  • Συνεργασία με ειδικούς ( ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές)
  • Εκπαίδευση γονέων πάνω σε τεχνικές επικοινωνίας, διαχείρισης συμπεριφορών κ.α.
  • Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας και μείωση του άγχους και της μοναξιάς.
  • Δημιουργία ενός υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου.

 

Πως λειτουργούν αυτές οι ομάδες:

            Οι ομάδες υποστήριξης γονέων συντονίζονται από ειδικό, ψυχολόγο ή εκπαιδευμένο συντονιστή, προκειμένου η συζήτηση να έχει ασφάλεια και κατεύθυνση. Οι συναντήσεις μπορεί να έχουν συγκεκριμένο θέμα (π.χ. ένταξη στο σχολείο, αδέλφια παιδιών με Δ.Α.Φ., εφηβεία) ενώ άλλες είναι πιο ελεύθερες. Όσον αφορά την συχνότητα των συναντήσεων μπορεί να είναι σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση με φυσική ή διαδικτυακή παρουσία. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μεταξύ των συμμετεχόντων εχεμύθεια και σεβασμός προκειμένου να διατηρηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον όπως και σεβασμός στην διαφορετικότητα του κάθε ατόμου και της κάθε οικογένειας.

Ακόμη, οι ομάδες υποστήριξης γονέων μπορεί να προσφέρουν σεμινάρια και εργαστήρια επιμόρφωσης από ειδικούς ( παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς κ.α.) προκειμένου οι γονείς να εκπαιδευτούν σε συμπεριφορικές παρεμβάσεις είτε να λυθούν απορίες σε ζητήματα που προκύπτουν. Τέλος σε ορισμένες ομάδες οργανώνονται δραστηριότητες που μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, ενισχύοντας έτσι την κοινωνικοποίηση και τις δεξιότητες των ατόμων.

Συνοψίζοντας, η ένταξη σε ομάδα υποστήριξης γονέων παιδιών με Δ.Α.Φ. δεν αποτελεί απλώς έναν δίαυλο ενημέρωσης και καθοδήγησης, αλλά κυρίως μια σημαντική πηγή ψυχολογικής ενίσχυσης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών και τη συνεργασία καλλιεργείται ένα περιβάλλον κατανόησης και ενδυνάμωσης, το οποίο συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων και στην παραγωγή της ποιότητας ζωής τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

 

Σαμαρά Ευαγγελία, Ψυχολόγος

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Alibakhshi, H., Mahdizadeh, F., Siminghalam, M., &Ghorbani, R. (2018). The

Effect of Emotional Intelligence on the Quality of Life of Mothers of Children with Autism. Middle East Journal of Rehabilitation and Health, e12468.

Sparapani, N., Morgan, L., Reinhardt, V. P., Schatschneider, C., &Wetherby, A. M.

(2016). Evaluation of classroom active engagement in elementary students with autism spectrum disorder. Journal of Autism and DevelopmentalDisorders, 46(3), 782-796.

 

Σχετικές Αναρτήσεις